Orkesteri

Tervetuloa tutustumaan Helsinginkadun Filharmonikoihin!

Helsiginkadun Filharmonikot on Helsingin työväenopiston sinfoniaorkesteri, jonka monipuolinen ohjelmisto koostuu ammattilaistason teoksista. Konsertoimme neljällä ohjelmalla vuosittain, jotka jakaantuvat kesä-, syys-, talvi- ja keväperiodeihin. Joukkoomme mahtuu aina innokkaita, taitavia, asialle omistautuneita aikuisikäisiä orkesterimusiikin opiskelijoita.

Orkesterin tukena toimii yhdistys Helsinginkadun filharmonikot ry. Yhdistys järjestää mahdollisuudet konsertoida eri konserttisaleissa ja kirkoissa ympäri pääkaupunkiseutua ja välillä sen ulkopuolella. Teemme aktiivista yhteistyötä maan johtavien kuorojen ja eturivin solistien kanssa. Aika ajoin esiinnymme myös eri tapahtumissa niin työväenopistolla kuin sen ulkopuolella.

Helsinginkadun Filharmonikkojen harjoitukset pidetään tiistaisin klo 18.15-21.15 Työväenopiston juhlasalissa (Helsinginkatu 26, 2. krs.).

Taiteellinen johto

  • Veli-Antti Koivuranta (s. 1978) on musiikkikoulutukseltaan laaja-alainen. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa niin musiikkikasvatusta kuin musiikinjohtamista. Veli-Antti Koivuranta opiskeli orkesterinjohtoa puhallinkapellimestariluokalla opettajinaan mm. Atso Almila, Kalervo Kulmala, Jorma Panula, Pertti Pekkanen, Leif Segerstam ja Kari Tikka. Sivuaineenaan hän on opiskellut kuoronjohtoa Matti Hyökin johdolla.

    Opiskeluiden ohella Veli-Antti Koivuranta on ehtinyt johtaa mm. Kuopion kaupunginorkesteria, Vaasan kaupunginorkesteria, Eestin puolustusvoimien puhallinorkesteria. Kilpailukokemusta Koivurannalla on Wienin kansainvälisestä Windmaker-puhallinkapellimestarikilpailusta, jonne hänet valittiin ainoana pohjoismaisena edustajana.

    Veli-Antti Koivuranta työskentelee sekä kapellimestarina, musiikkipedagogina että musiikin luennoitsijana. Hän johtaa useita erilaisia kokoonpanoja uuden ja vanhan musiikin parissa sinfoniaorkesterista kamarimusiikkiyhtyeisiin. Helsinginkadun filharmonikoiden kapellimestarina Veli-Antti Koivuranta on toiminut syksystä 2003 alkaen kehittäen tänä aikana orkesteria 15-henkisestä kamariorkesterista yli 60-henkiseksi sinfoniaorkesteriksi. Hänen toimestaan orkesterin ohjelmiston monipuolisuus ja haasteellisuus ovat lisääntyneet samanaikaisesti. Merkittävinä esityksinä voidaan mainita mm. Helsingin Musica Nova -festivaaleilla kantaesitetty Markus Fageruddin säveltämä musiikkiteatterispektaakkeli A-A-America sekä ensi kertaa Suomessa kuultu Gustav Mahlerin Sinfoninen preludi.

Konserttimestari Laura Lintula

  • Laura Lintula on kokenut viulisti ja musiikkipedagogi. Hän on ansioitunut Helsinginkadun Filharmonikot ry:n konserttimestari ja ohjannut yhteistyössä kapellimestarin kanssa orkesteria menestyksekkäästi tiellään ajasta toiseen. Laura Lintula on myös Meri-Helsingin musiikkiopiston rehtori.

    Hän aloitti musiikkiopintonsa Tampereen Konservatoriolla vuonna 1982 ja opiskelu huipentui vulunsoiton diplomitutkintoon Nikalai Fadeevin ja Anatoli Melnikovin johdolla vuonna 2001.

    Opetustyö ja pedagogiikan kehittäminen on Lauran työn keskiössä ja häneltä julkaistiin oppilaslähtöinen vlulukoulusarja, jonka tavoitteena on tehdä soittamisesta motivoivaa ja innostavaa.

    Opetustyön ohella hän on monipuolinen muusikko, joka esiintyy säännöllisesti erilaisissa kokoonpanoissa useiden eri musiikkityylien parissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

    Opettajan ja muusikon töiden ohella Laura toimi Krunikan festareiden taiteellisena johtajana.

Soittajat

Helsinginkadun filharmonikot ry on Helsingin työväenopiston sinfoniaorkesteri, jossa soittaa aikuisikäisiä, taustaltaan erilaisia musiikin harrastajia opiskelijoista eläkeläisiin. Monilla on takanaan pitkäjänteinen, usein jo lapsuudessa aloitettu soittoharrastus, jonka jatkamiseen orkesteri antaa hyvän mahdollisuuden. Orkesteri on kokoonpanoltaan sinfoniaorkesteri, joka muodostuu jousista, puupuhaltimista, vaskipuhaltimista ja lyömäsoittimista.

Kuuntele meitä

Tähän on koottu esimerkkejä monipuolisesta ohjelmistostamme, jota olemme soittaneet vuosien varrella.

Historia

Helsingin työväenopisto perustettiin vuonna 1914 ja sen toimintaan kuului musiikinopetus alusta lähtien. Varsinainen orkesteritoiminta sai alkunsa vuonna 1945 ensin pienimuotoisena ‘orkesterikerhona’, jossa soittajia oli aluksi pienen yhtyeen verran. Kapellimestari Väinö Rantanen toimi orkesterin ensimmäisenä kapellimestarina vuosina 1945–1954. Tämän jälkeen kapellimestariksi tuli Toivo Lehtelä, joka johti ja kehitti merkittävästi orkesteria kuolemaansa, vuoteen 1985 asti.

Lehtelän jälkeen orkesterin kapellimestareina ja kehittäjinä ovat toimineet Juha Määttänen 1985—1988, Riitta Tikkanen 1988—1990, Johanna Rouhiainen 1990—1991, Michael Adelson 1991—1994, Kim Diehnelt 1994—1995, Anders Blom 1995—1998, Magnus Still 1998—2000 (sijaisena kevään 2000 Andrus Kallastu), Jörg-Fabian Schnabel 2000—2001, Magnus Still 2001—2002, Lotta Koponen 2002—2003 sekä Veli-Antti Koivuranta vuodesta 2003 lähtien.